Privatni izleti

CAVTAT I KONAVLE

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika prema Cavtatu uz pratnju vodiča. Na putu prema Cavtatu zaustavljanje na vidikovcu poviše parka Orsula. Nakon slobodnog vremena za fotografiranje nastavak vožnje prema Cavtatu.

Cavtat je smješten na zapadnim obalama Konavala, 19 km jugoistočno od Dubrovnika. Naziv Cavtat je kroatizirani oblik nastao od naziva Civitas vetus, kako su njegovi bjegunci u Dubrovniku nazivali svoje matično naselje Epidaurus. Na mjestu današnjeg Cavtata nalazila se Grčka kolonija Epidaurum koja 228. godine prije Krista dolazi pod vlast Rimljana koji tu osnivaju svoju koloniju Epidaurus. Ondašnji stanovnici Cavtata napuštaju mjesto povlačeći se pred najezdom Slavena 614. godine na stare ilirske gradine u današnjoj Župi Dubrovačkoj, te podno padina brda Srđ u vjerojatno već postojeću utvrdu. Tu osnivaju naselje kasnije iskrivljenog latinskog naziva Ragusa, iz čijeg nukleusa je nastao današnji Dubrovnik.

Po dolasku u Cavtat kreće razgled jezgre grada uz pratnju vodiča te slobodno vrijeme za uživanje u šetnji rivom.

Nakon slobodnog vremena krećemo  prema Konavlima u posjet Sokol kuli. Sokol grad ili Sokol kula je utvrda u mjestu Dunavama u Konavlima. Prvi sačuvani pisani spomen utvrde je iz 1391. godine, iako je utvrda ili njena preteča postojala i ranije. Riječ je o utvrdi bosanskih velikaša koja je došla u posjed Dubrovačke Republike godine 1420. po prodaji Konavala. Od tad počinju kontinuirani radovi na njenoj dogradnji, preuređenju, pojačanju, naoružavanju i održavanju. Na području na kojem je utvrde nalaze se tragovi života stari 4 000 godina.

Po završetku razgleda Sokol kule mogućnost odlaska u jedan od lokalnih restorana i kušanje domaćih specijaliteta.

U popodnevnim satima slijedi povatak za Dubrovnik

ŠETNJA DUBROVNIKOM

PLAN IZLETA:

Dubrovnik (lat. Ragusium) je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Prosperitet grada Dubrovnika oduvijek se temeljio na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku postao je kao Dubrovačka Republika jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Uz svoje bogatstvo i diplomaciju, grad je postigao izvanredan stupanj razvoja, posebno tijekom 15. i 16. stoljeća. Dubrovnik je bio jedan od središta razvitka hrvatskoj jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci.

Tokom razgleda starog grada s iskusnim lokalnim vodičem upoznat ćete sve zanimljivosti iz bogate povijesti Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Prošetat ćete Stradunom, najpoznatijom i najvećom ulicom starog grada, te proći pokraj Onofrijeve fontane i Orlandovog stupa. Šetanje uskim gradskim ulicama vratit će vas u daleku prošlost i upoznati s načinom života starih stanovnika Dubrovnika. Tokom razgleda ćete vidjeti  staru gradsku luku, Knežev dvor, katedralu, palaču Sponza i crkvu svetog Vlaha. Šetajuči starim gradom okruženi velebnim zidinama upotpunit ćete svoj doživljaj „Bisera Jadrana“ .

DUBROVNIK PANORAMA TOUR

PLAN IZLETA:

Polazak iz centra Dubrovnika prema prvom vidikovcu iznad parka Orsula. Po dolasku slobodno vrijeme za fotografiranje. Nakon slobodnog vremena nastavak vožnje prema brdu Srđ.

Brdo Srđ visoko je 415 metara i nalazi se iznad grada Dubrovnika s njegove sjeverne strane. Padine brda Srđ spuštaju se do samog mora i grada Dubrovnika na južnoj strani. Brdo Srđ od davnina je bilo prirodni zaklon grada Dubrovnika od bure, ali i najezdi raznih osvajača koji su kroz povijest u više navrata pokušavali osvojiti tadašnju Dubrovačku republiku.

Na brdu Srđ je, nakon što je Napoleonova vojska na prevaru osvojila grad Dubrovnik, započela gradnja utvrde Imperijal koju je dovršila Austro-Ugarska. Utvrda je imala velik strateški utjecaj za obranu grada s njegove sjeverne strane.

Tijekom Domovinskog rata utvrda Imperial je odigrala najzačajniju ulogu od svoje izgradnje. U i na utvrdi su bili obrambeni položaji Hrvatske vojske na kojima su hrabri branitelji uspješno odoljevali najžešćim napadima srbo-četničke vojske i JNA.

 Po dolasku na vrh brda Srđ slobodno vrijeme za ručak i uživanje u panorami. S vrh brda Srđ prostire se prekrasan pogled na Stari grad, otok Lokrum koji se nalazi ispred Starog grada i na morsku pučinu.

Nakon slobodnog vremena na Srđu slijedi vožnja prema mostu Franje Tuđmana s kojeg se pruža pogled na luku Gruž, Lapad i na ušće rijeke Dubrovačke.

Nakon panorame na mostu slijedi povratak u Dubrovnik.

ETNO SELO OBILAZAK

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika prema Primorju. Vožnja starom cestom od Trstenog prema Majkovima, zaustavljanje na vidikovcu u Majkovima za foto pauzu. Nakon pauze nastavak  puta prema Smokovljanima uz panoramski pregled naselja.

Po dolasku u Smokovljane na imanje, pregled imanja i okućnice, domaćih životinja i  vrta. Nakon kratkog razgleda slijedi folklor i mogućnost sudjelovanja izletnika u plesu. Nakon plesa odlazak ispred kuće gdje se služi piće dobrodošlice, rakije, sokovi, broštulani mijenduli, hrostule i smokve. Domaćini nas upoznavaju sa starim zanatima poput tkanja, prerada vune, pletenje odjeće, prerada pšenice i kukuruza u brašno i uporabe ratarskih alata. Poslije upoznavanja sa starim zanatima slijedi ručak koji je pripreman na tradicionalni način. Za ručak se služi peka koja je poznata kao lokalni specijalitet. Nakon ručka moguće je kupoviti suvenire koji su ručno rađeni od kamena.

Nakon slobodnog vremena krećemo na povratak prema Dubrovniku.

NACIONALNI PARK KRKA

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima prema Nacionalnom parku Krka uz pauze prema potrebi.

Nacionalni park Krka nalazi se na istoimenoj rijeci Krki. Uključujući i potopljeni dio ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Krke broji sedam sedrenih slapova koji su temeljn fenomen ove rijeke.

Po dolasku u Nacionalni park krećemo u razgledavanje uz pratnju lokalnog vodiča. Roškim slap je jedna od glavnih atrakcija Nacionallnog parka zbog svoje iznimne ljepote. Nakon razgledavanja slijedi slobodno vrijeme za ručak.

Nakon ručka krećemo prema Šibeniku. Šibenik je poznat kao Krešimirov grad te je jedan od najljepših gradova u Dalmaciji. Najpoznatija građevina u Šibeniku je Katedrala sv. Jakova koja je najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Nakon razgledavanja Šibenika uz pratnju lokalnog vodiča slijedi slobodno vrijeme i povratak prema Dubrovniku.

MEĐUGORJE I ETNO SELO

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima prema Međugorju. Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara Bosne i Hercegovine koje godišnje posjeti oko milijun katolika iz cijelog svijeta.

Nakon dolaska u Međugorje slijedi grupno penjanje na brdo ukazanja te slobodno vrijeme za molitvu, nakon čega se spuštamo do crkve svetog Jakova da bi prisustvovali misi.

Nakon mise slijedi slobodno vrijeme za razgledavanje crkvenog prostora nakon čega odlazimo u Etno selo Herceg na ručak. Etno selo Herceg je jedinstveni hotelsko-turistički kompleks koji se prostire na četiri hektara površine. Za potrebe kompleksa sagrađeno je oko 50 kamenih objekata koji slave tradiciju arhitekture i načina života u Hercegovini kroz stoljeća.

Nakon ručka slobodno vrijeme za šetnju Etno selom te polazak prema Dubrovniku

CRNA GORA JEDNODNEVNI IZLET

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika uz pratnju vodiča u pravcu Herceg Novog. Po dolasku u Herceg Novi pregled grada koji je smješten na obali Jadranskog mora, u podnožju planine Orjen i ulaza u Boko Kotorski zaljev.  Nakon pregleda Herceg Novog, nastavak puta prema Perastu. Perast je  poznat kao malo primorsko mjesto u općini Kotor smješten ispred tjesnaca Verige. Nakon pregleda Perasta, ukrcaj na brodice i odlazak prema otočiću Gospe od Škrpjela, koji je nastao zahvaljujući peraškim pomorcima koji su na to mjesto bacali kamenje i stvorili današnji otočić gdje je podignuto svetište Gospi. Nakon pregleda svetišta povratak brodicama na kopno i nastavak puta prema Kotoru. Po dolasku u Kotor pregled grada uz pratnju lokalnog vodiča.Kotor  je bio  poznat kao značajno trgovačko-prometno čvorište na razmeđi balkanskih zemalja i Sredozemlja te pomorsko uporište s vlastitom trgovačkom mornaricom. Grad je imao razvijene obrte i cehove, škole, bolnice, sirotišta, svoje trgovačke kolonije u susjednim zemljama, a mnogi su se Kotorani istaknuli književnim i znanstvenim radom. Vlast koja se mijenjala ga je odvojila od ostatka Dalmacije. Poznat je po mnoštvu crkvica i po katedrali Svetog Tripuna koji je zaštitnik grada.

Nakon pregleda Kotora ručak u restoranu, a potom nastavak puta prema Budvi, poznatom crnogorskom turističkom gradiću na obali. Budva je poznata starom gradu koji je oštećen u potresu 80-ih godina, a potom ponovno obnovljen. Nakon pregleda Budve, nastavak puta prema Svetom Stefanu. Po dolasku na vidikovac foto pauza i uživanje u pogledu na otok Sveti Stefan. Na otoku je sagrađena utvrda 1442. godine, kada je i naseljena prvim stanovnicima. Opasan je zidinama koje su štitile od najezda Turaka i pirata. Uz otok se vežu mnoge legende o samoj njegovoj izgradnji. Na otočiću se nalaze tri crkve od kojih je jedna crkva Svetog Stefana po kojoj je i dobio ime. Bio je poznat kao trgovački i prometni centar posebno za vrijeme Mletačke Republike. Nakon foto pauze povratak Dubrovniku.

MOSTAR JEDNODNEVNI IZLET

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima u pravcu Mostara.

Na putu prema Mostaru organizirana pauza u Počitelju, pregled grada  koji predstavlja tvrđavu koja potječe iz srednjega vijeka, smješten je u blizini grada Čapljine uz obalu rijeke Neretve. Ovaj hercegovački gradić počinje se intenzivno graditi od druge polovine 16.st uz kombiniranje dva arhitektonska stila, orijentalni i mediteranski.

Nastavak puta u pravcu Blagaja, grada podno kojeg izvire rijeka Buna. Blagaj je poznat  po bogatoj povijesti, u doba antike na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski kastrum. Za vrijeme Osmanskog Carstva gradić je rastao te je postao centar Blagajskog kadiluka. Imao je sedam džamija, dva hana, četiri Musafirhane, medresu, dva mekteba, tekiju, četiri kamena mosta na rijeci Buni.

Poslije pregleda Blagaja slijedi slobodno vrijeme za ručak.

Nakon ručka nastavljamo put prema Mostaru. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, najveći grad u Hercegovini te upravno sjedište Hercegovačko-neretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. U njemu se nalazi Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Šire područje današnjeg Mostara bilo je naseljeno još u prapovijesnom vremenu, što potvrđuju brojna nalazišta  iz neolitika, bakrenog, brončanog i željeznog doba. Nakon razgleda Mostara s lokalnim vodičem, slijedi slobodno vrijeme za uživanje u lokalnim slasticama.

Nakon slobodnog vremena krećemo na povratak prema Dubrovniku.

NACIONALNI PARK MLJET

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovniku prema Pelješcu u jutarnjim satima uz pratnju vodiča. Po dolasku na Pelješac ukrcaj na trajekt za otok Mljet.

Mljet je jedan od najljepših i najšumovitih otoka Jadrana i jedan od najatraktivnijih bisera Mediterana. Izdvojen i nedirnut, otok mistike, maslina, vinove loze i bogatih šuma idealan je za istraživanje bogate flore i faune te za spokojno uživanje u ljepoti netaknute prirode. Spominje se još u četvrtom stoljeću prije Krista u grčkim spisima, a brojni nalazi grčkih amfora i potopljenih brodova uz mljetske obale svjedoče da su se grčki pomorci zadržavali na mljetskim obalama tijekom puta. Nacionalni park Mljet obuhvaća veći dio otoka; nekoliko naselja, dva slana jezera – Veliko i Malo jezero, benediktinski samostan na otočiću Svete Marije, a u Polačama se nalazi najbolje prirodno sidrište cijelog Jadrana.

Po dolasku na otok Mljet kreće razgledavanje otoka i svih znamenitosti uz pratnju privatnog vodiča. Nakon upoznavanja otoka slijedi vožnja brodicom do otočića Svete Marije. Na otočiću je slobodno vrijeme za ručak i kupanje.

Nakon ručka i uživanja u ljepotama Nacionalnog parka Mljet slijedi povratak prema Dubrovniku.

DOLINA NERETVE

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim  satima uz pratnju vodiča.

Prije dolaska u Metković pauza u Neumu, jedini grad Bosne i Hercegovine koji se nalazi na obali mora. Nakon kratke pauze nastavak putovanja prema Metkoviću. Po dolasku u Metković krećemo u posjet Ornitološkom muzeju. Ornitološka zbirka u Metkoviću za javnost je otvorena 1952. zaslugom dr. Dragutina Rucnera, ornitologa iz Zagreba. Po veličini spada među najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadrži više od 340 preparata među kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. Nakon posjeta muzeju krećemo na vožnju lađama po rijeci Norin koja se ulijeva u rijeku Neretvu. Tokom vožnje možete vidjeti svu raznolikost vegetacije doline Neretve te promatrati brojne vrste ptica. Po završetku vožnje lađama slijedi slobodno vrijeme za ručak u lokalnom restoranu.

Nakon ručka krećemo u posjet Arheološkom muzeju Narona. Muzej je izgrađen je nad augusteumom, hramom posvećenom božanskom Augustu. Najreprezentativniji primjerci dugogodišnjih arheoloških nalaza izloženi u stalnom postavu muzeja. Ukupno je izloženo oko 900 nalaza (kipovi, keramika, nakit, staklo, novac...) s različitih lokacija u Naroni, a datiraju od kraja 3. stoljeća pr. Kr. do 15. stoljeća po. Kr. Postav muzeja je podijeljen na vanjski i unutarnji dio. Vanjski se dio dijelom nalazi ispred zgrade muzeja s izloženim ulomcima i dijelovima ukrasa hrama i foruma. Izložbena dvorana se nalazi na mjestu hrama gdje su izloženi kipovi careva i carske obitelji. Arheološki je materijal izložen u pet vitrina u kojima su materijali s raznih lokaliteta oko muzeja, a podijeljen je na javni život i arhitekturu Narone.

Nakon završetka razgleda muzeja nastavljamo vožnju prema Baćinskim jezerima. Baćinska jezera su skup jezera u mjestu Baćina uz grad Ploče na desnoj strani ušća rijeke Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jezera su relativno mala, ali spadaju u red najzanimljivijih pojava u hidrografiji krša. Nepravilnog su oblika, što se osobito odražava na reljefu dna. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera.

Nakon odmora uz jezero slijedi povratak prema Dubrovniku.

OTKRIJTE PELJEŠAC I KORČULU

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u smjeru poluotoka Pelješac. Pauza u Stonu za razgledanje zidina i solane. Stonske zidine su nakon Kineskog zida najduže očuvane zidine na svijetu te su služile za obranu od napadača. Stonska solana bila je okosnica gospodarstva Dubrovačke Republike budući da je sol u srednjem vijeku bila jako važan resurs. Iako je solana jedna od najstarijih u Europi, još uvijek se sol proizvodi na stari tradicionalni način bez upotrebe naprednih tehnologija.

Nakon razgleda zidina i solane nastavjamo vožnju prema vinariji. Po dolasku u vinariju slijedi prezentacija o vinima s poluotoka Pelješac i kušanje najpoznatijih sorti vina i domaćih likera.

Nakon posjeta vinariji, slijedi vožnja prema Orebiću i ukrcaj na trajekt za otok Korčulu.

Korčula je bila naseljena još u pretpovijesti. Prema legendi, otok je bio naseljen od strane trojanskog junaka Antenora u 12. stoljeću prije Krista, koji je također poznat kao osnivač grada Padove. Na Korčuli se nalazi kuća poznatog trgovca Marka Pola koji je iz Kine donio mnoge začine u Europu.

Nakon razgledavanja Korčule slijedi slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka krećemo na trajekt i povratak prema Dubrovniku.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima prema Plitvičkim jezerima.

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom 1979. godine

Po dolasku u Nacionalni park Plitvička jezera kreće razgledavanje uz pratnju lokalnog vodiča. Nakon detaljnog obilaska parka slijedi slobodno vrijeme za uživanje u prirodi i ručak.

Nakon ručka slijedi povratak prema Dubrovniku.

IGRA PRIJESTOLJA OBILAZAK

PLAN IZLETA:

Igra prijestolja (eng. Game of Thrones) je američka srednjovjekovna fantastična televizijska serija koju su kreirali David Benioff i D. B. Weiss u suradnji s televizijskom kućom HBO. Serija je adaptacija novela "Pjesme vatre i leda", Georgea R. R. Martina, od kojih je prva po redu "Igra prijestolja". Serija je snimana u filmskom studiju u Belfastu te na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Malti, Škotskoj, Hrvatskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama i Maroku. Jedna od najzanimljivih lokacija snimanja je Dubrovnik koji je prikazan kao King`s Landing.

 

Privatni lokalni vodič provest će vas svim lokacijama u Starom gradu na kojima su se snimale scene iz popularne serije. Upoznajte lokacije i scene poput Red Keep, Docks of King’s Landing, Littlefinger’s Brothel, Farmers’ Market, House of Undying, Walk of Shame i mnoga druga mjesta.

ISTRAŽITE SKADARSKO JEZERO

PLAN IZLETA:

Polaskom iz Dubrovnika  prema Skadarskom jezeru uz pratnju vodiča.

Nacionalni park Skadarsko jezero nalazi se na granici između Crne Gore i Albanije. Crnoj Gori pripadaju dvije trećine jezera dok je jedna trećina na teritoriju Republike Albanije.  Skadarsko jezero smjestilo se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rijekom Bojanom kontakt s Jadranskim morem, od kojeg ga je u dalekoj prošlosti odvojio lanac visokih planina. S površinom od 370 km2 do 530 km2, ovisno od vodostaja, predstavlja najveće jezero na Balkanu. Samo jezero je kriptodepresija, obiluje bujnom močvarnom vegetacijom i velikim brojem vrsta ptica. Njegove obale su razvedene i bogate brojnim zaljevima, poluotocima i rtovima, većinom močvarne, obrasle širokim pojasom trske.

Po dolasku u Nacionalni park Skadar u mjesto Virpazar, ukrcaj u brodice , isplovljavanje i plovidba Virskim kanalom ispod mosta Vranjina  sve do otočića Lesendro gdje je smješten manastir Vranjina. Slijedi posjet manastiru, a potom nastavak krstarenja prema otočiću Grmožur na kojem je i smještena istoimena tvrđava. Uživanje u ljepotama nacionalnog parka uz degustaciju nacionalnih jela na brodici ostavit će Vaš boravak na Skadarskom jezeru bez daha i zabilježen u dubokom sjećanju.

Krstarenje završava na ukrcajnom mjestu Virpazar, odakle se kreće prema Dubrovniku uz panoramsku vožnju cijelog Bokokotorskog zaljeva, uz stanke po želji grupe.

KROZ POVIJEST SPLITA I SALONE

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima prema Splitu. Pauza u Stonu uz razgledavanje zidina i stare solane. Stonske zidine su nakon Kineskog zida najduže očuvane zidine na svijetu te su služile za obranu od napadača. Stonska solana bila je okosnica gospodarstva Dubrovačke Republike budući da je sol u srednjem vijeku bila jako važan resurs. Iako je solana jedna od najstarijih u Europi, još uvijek se sol proizvodi na stari tradicionalni način bez upotrebe naprednih tehnologija.

Nakon razgleda Stona, nastavljamo put prema Splitu uz pauze prema potrebi. Po dolasku u Split susrećemo se s lokalnim vodičem i krećemo u razgled stare gradske jezgre.

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, smješten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Poznat je po antičkoj Dioklecijanovoj palači koju je sagradio rimski car Dioklecijan. Budući da je palača bila udaljena od najbližeg velikog grada 6 km (Salona), bila je okružena bedemima. U samoj palači nalaze se mnoge znamenitosti poput Dioklecijanovih podruma i crkve svetog Duje koja je poznata po svom prelijepom zvoniku. Iako je palača sagrađena prije više od 1700 godina u njoj još uvijek žive ljudi. Nakon završetka razgledavanja jezgre grada slijedi slobodno vrijeme za šetnju rivom i ručak.

Nakon ručka krećemo prema Saloni, antičkoj metropoli rimske provincije Dalmacije smještena na središnjem dijelu istočnojadranske obale. U antici je bila glavni grad rimske provincije, da bi u vrijeme seobe naroda bila napuštena, a poslije se istočno od razvalina antičkog grada razvio hrvatski srednjovjekovni grad Solin.

Nakon razgleda Salone slijedi povratak prema Dubrovniku.

RAFTING NA RIJECI TARA

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u jutarnjim satima prema rijeci Tari.

Jedinstvena priroda rijeke i kanjona sa 18km uzbudljivih brzaca na rijeci Tari od Brštanovice do Šćepan Polja osvojit će vas i pružiti vam nazaboravan doživljaj.

Po dolasku vas dođekuje doručak kao okrijepa prije raftinga. Nakon doručka počinje priprema za rafting (opremanje sigurnosnim pojasevima, kacigama, vodootpornim odijelima, čizmama), te upoznavanje sa skiperom i vozačem. Svaki čamac ima nepropusnu, zaštitnu vreću, gdje možete spremiti svoje foto-aparate i mobilne uređaje.

Vaša avantura počinje kratkom, uzbudljivom vožnjom terenskim vozilima do Brštanovice (početnog mjesta raftinga) gdje ćete od vašeg skipera dobiti detaljne upute o raftingu. Skiper će vam davati detaljne upute tokom samog raftinga, prije svakog brzaca.

Uzbuđenje raste već u prvim kilometrima raftinga. Moći ćete izvježbati svoje veslačke vještine dok se budete približavali nemirnom brzacima Vjernovića (stupanj V) koje prate Borovi, Varda i Čegrlo (stupanj IV) i ostalih 17 uzbudljivih brzaca (stupanj II – III).

Rijeka Tara kao da ima nemirne, bijele, vodene stepenice sa prelijepim, mirnim bazenima između brzaca koji vam omogućavaju da se odmorite, i fotografirate, ili pak zaplivate u njenoj kristalno čistoj ali hladnoj vodi. Napravit ćemo nekoliko pauza na najljepšim mjestima i nezaobilaznom vodopadu na Tari. Isprobajte prirodnu izvorsku vodu iz rijeke Tare, koja slovi kao najčišća.

Vaša rafting avantura se završava  na Šćepan Polju, fantastičnim ručkom u restoranu pored rijeke. Uživajte u slobodnom vremenu šetajući pokraj rijeke.  Možemo za vas organizirati ribolov na rijeci Pivi ili Tari, ali i na Pivskom jezeru. Prema mišljenju mnogih ribolovaca svi lokaliteti su bogati divljom pastrvom i lipanom. Molim vas kontaktirajte nas na vrijeme kako bismo vam osigurali opremu i odgovarajući izlet. Polazak za Dubrovnik se očekuje u kasnim popodnevnim satima.

TROGIR I SINJ JEDNODNEVNI IZLET

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika prema Sinju uz pratnju vodiča.

Po dolasku u Sinj, posjet svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Svetište je nastalo 1692. godine, kad je Gospina slika donesena iz Splita i postavljena u crkvu Sv. Franje, potom su je Franjevci  1715. godine za vrijeme napada turske vojske prenijeli u sinjsku tvrđavu. Nakon što su razorili Sinj započinju i napad na tvrđavu, gdje se kroz raspuknute zidine tvrđave Turcima ukazuje Gospa, Turci bježe, i od tada se vjeruje da je Sinj od Turskih napada spasila Majka Božja.

Nakon obilaska svetišta, polazak prema ergeli konja, alkarskog trkališta, dvora i spomenika Alkaru. Polazak prema ranču Mustang, gdje je moguće jahati istrenirane konje. Nakon jahanja, ručak na ranču, a potom slobodno vrijeme na ranču.

Nakon slobodnog vremena, odlazak prema Dugopolju u špilju Vranjača. Špilja se spušta 110 metara ispod zemlje , otkrivena je 1903. godine te obiluje stalagmitima i stalaktitima.

Nakon razgleda špilje slijedi vožnja prema Trogiru i razgled grada uz pratnju lokalnog vodiča. Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista. U srednjoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan.

Nakon razgleda Trogira slijedi povratak za Dubrovnik.

ŠPILJA VJETRENICA

PLAN IZLETA:

Polaskom iz Dubrovnika krećemo put Majkova. Zaustavljamo se na foto panorami Gajina, odakle se prostire prekrasan pogled na Elafite. Krećemo prema Majkovima i nastavljamo put prema Orahovu dolu. Spuštamo se u općinu Ravno, gdje se nalazi špilja.

Podzemna staništa Vjetrenice čine špiljski kanali, pukotine, podzemne vode. Vjetrenica je najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Ukupno je otkriveno oko 6.700 metara podzemnih kanala i hodnika. Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Osobito je privlačna pojava snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine, a 1981. proglašena geomorfološkim rezervatom prirode. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.

Nakon obilaska špilje krećemo na ručak u lokalni restoran i kušamo domaće specijalitete poput peke i slatkih likera.

 

Nakon ručka, krećemo nazad niz Popovo polje, gdje radimo pauzu za foto panorama. Nakon foto panorame slijedi povratak u Dubrovnik.

DEGUSTACIJA VINA & KAMENICA

PLAN IZLETA:

Polazak iz Dubrovnika u smjeru poluotoka Pelješac. Pauza u Stonu za razgledanje zidina i solane. Stonske zidine su nakon Kineskog zida najduže očuvane zidine na svijetu te su služile za obranu od napadača. Stonska solana bila je okosnica gospodarstva Dubrovačke Republike budući da je sol u srednjem vijeku bila jako važan resurs. Iako je solana jedna od najstarijih u Europi, još uvijek se sol proizvodi na stari tradicionalni način bez upotrebe naprednih tehnologija.

Nakon razgleda zidina i solane nastavjamo vožnju prema vinarijama. Po dolasku u vinariju slijedi prezentacija o vinima s poluotoka Pelješac i kušanje najpoznatijih sorti vina i domaćih likera u dvije najpoznatije vinarije na Pelješcu.

Nakon degustacije slijedi slobodno vrijeme za ručak u Stonu u jednom od lokanih restorana. Nakon ručka odlazimo na laganu vožnju brodicom i kušanje svježih kamenica. Kamenice su jedne od najrijeđih vrsta školjki na svijetu te se uzgajaju na samo nekoliko mjesta na Sredozemlju.

Nakon ručka slijedi povratak u Dubrovnik.

Impressum:

Platanus d.o.o.
OIB: 54030208881
IDK HR-AB  20-060029138
MBS: 1244981
Banka: OTP BANKA D.D.
BIC: OTPVHR2X
IBAN: HR7524070001100016339

Kontakt:

   sales@platanus.hr

+ 385 20 358 51 6
+ 385 99 275 10 39
+ 385 99 340 71 60
+ 385 98 427 61 1

 

Pratite nas!
Lokacija:

Ulica od Batale 2A, 20000 Dubrovnik, Croatia 
Prikaži na karti

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more